Okategoriserade

Fika

Nu kan vi börja ses mer igen

Är det inte härligt nu när vi får träffas mer ? Hemma hos varann, på restaurang och fik. Visst kunde vi det förut också, men då var det restriktioner och restaurangerna stängde tidigare och på fiken fick man sitta kanske två eller tre vid ett bord. Nu är det mer restriktioner när det gäller resor istället och det är väl bra. Svenska medborgare får komma in i Sverige, men dom som bor utanför EU och som inte har “nödvändiga resor till Sverige” kommer inte in.

Fika

Vet ni vad fika egentligen betyder ? Fika är en social sammankomst som är ett märkligt umgänge och en avkopplande paus samtidigt som man dricker kaffe eller nått annat. Och när man fikar så brukar man ofta ha nått sorts kaffebröd eller smörgåsar. En fika kan man ta på många ställen, men dom populäraste ställena är väl ändå ett cafe’, konditori eller hemma hos någon.

På arbetsplatser har man ofta fikapauser eller fikarast tillsammans med sina kollegor. Ibland på fasta tider eller helt sporadiskt. Pauserna är en del av betald arbetstid och många arbetsplatser har ett fikarum eller ett lunchrum där dom tas. Traditionen av en fikapaus anses vara en del av svensk kultur.
Själva ordet fika anses vara en omkastning av ordet kaffe. Och från början var det kaffet som var själva fikat. Sen har ordet fika börjat betyda både att man träffas och äta något smått.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *